När jag tänker på November

I november, jag tänker på religiösa kulter.

November är när Jonestown massakern hände. Det var 1978 och den värsta nedgången i San Francisco hade någonsin. Harvey Milk och George Moscone hade mördats, och så många människor dog under Jim Jones 'hand. Folkets tempel hade varit en Bay Area institution, känd för varierande och kontroversiella handlingar, men denna sista akten var för hemskt att föreställa sig, och de hemska bilderna av alla organ var strålade tillbaka till oss på TV-skärmar och tidningar och allt däremellan.

Jonestown var den olycksbådande namn, yttrade i den tjocka, nattetid dimma av San Francisco november min ungdom, och det hängde i luften som molnen av min andedräkt. Senare, som vuxen, skulle jag höra ljudband från den kvällen i Guyana, där Jim berättade mödrarna att inte gråta, och alla grät och grät och sedan dö. Det är för hemskt att föreställa, mer fruktansvärt än något, dessa sorgsna skrik som en sonisk grav, en fonetisk graven. Saker i mina öron som jag kan höra skrämma mig mer än vad jag kan se eller känna, och plötsligt jag är som ett barn som inte kan somna på natten för att något är under sängen eller i garderoben; det finns ondska runt, och det finns inget du kan göra, men hålla sig vaken och frukta den.

Det finns mindre nyheter om religiösa kulter nuförtiden. Det handlar mer om terrorism - det är där religiös extremism utspelar sig i dagens samhälle och är sett och hört. På 70-talet och 80-talen fanns det en hel del prat om kulter och återföring och föräldrar på Donahue försöker få sina barn tillbaka. På ett sätt kände jag alltid att jag var ganska känslig för kulter eftersom jag alltid velat tillhöra något, har en lojalitet till något, hålla en hemlighet, stanna i vet, vara en av dem, oavsett vad "dem" var en grupp , i sin helhet. Jag vet ingenting, så jag vill vara med människor som vet. De verkar som om de vet. Jag vill ha in. Jag är så osäker på livet. Jag är ständigt ute efter trygghet, även om det är falskt, även om det är en lögn, även om det är ett medel att nå målet. Åtminstone är det säkert. Åtminstone de verkar säker. Jag är så jävla, jävla osäker. Det är som jag ständigt vid en busstation eller flygplats, anländer eller landning med en resväska och en kudde, och jag är en tonåring, känsla som Iris från Taxi Driver eller Kristy McNichol eller Linda Blair eller Linda Sticka från en 70-talsfilm om unga flickor förlorar sin väg och dricker för mycket eller blir bortförda. Jag är i shorts och en hatt, och jag ser vilse och lätt att manipulera och i behov av vägledning, och så jag är alltid i riskzonen.

Jag läste en bok en gång om hur sekter skulle ge dig massor av socker, som glass rullade i M & Ms, och det lät så läcker. Men sockret skulle göra dig hungrigare senare, och sedan kulten skulle undanhålla mat för att göra dig foglig, att få dig att lyssna, och det var tankekontroll. Och att tro att det började med en tumme dessert.

Mina farföräldrar kom till Amerika för att leva med min familj i mitten av 70-talet, och de hade varit där att ta hand om mig och min bror rättvist utan incidenter, tills min mormor halkade och föll på en TIME magazine och bröt höften. Jag är inte säker på om det var den med Jonestown massakern på omslaget. Jag vill tro att det var, men det kan vara för glib och bekvämt. Men jag tycker verkligen att det var, och jag tror det är därför det som hände hände.

Mina föräldrar kände sig så skyldig om att ha lämnat tidningen på golvet som de gick till stora ansträngningar för att fira mina farföräldrars 50: e bröllopsdag. Folkets tempel hade nyligen utryms, och att vara osentimental och icke-vidskepliga typ av invandrade människor de är, mina föräldrar hyrde ut. Nu ser jag tillbaka och kan inte tro att de gjorde det, men på den tiden var det helt normalt. Det verkade finnas en hel del död runt sedan, men vi hade ingen aning om vad vi var i för under de följande åren, då pesten av AIDS skulle hävda flest livet för alla.

Folkets tempel var en för stor arena för en sådan verkligt ödmjuk händelse, några halv fattiga invandrare firar vigsel halvt sekel tidigare, men mina föräldrar faktiskt har serpentiner och glitter och cut-out-papper "Grattis" banners och draperade dem över de ihåliga och hemsökta salarna. Gästerna var få, och det var för mycket mat, som tycktes skämma onaturligt snabbt i den kalla, kyl-som luft av templet, eller grav, som jag tyckte om att kalla det. Ingen ville äta, ingen ville göra hokey-kåken. Alla psalmerna sjungs inne lät platt. Våra röster kunde inte höjas till Gud, för vi hade kommit till en gudlös plats, där Guds namn hade tagits förgäves, där Gud hade impersonated till en dödlig, förödande slut. Men partiet ansågs vara en stor framgång, eftersom vi inte var part människor och hade inget annat att jämföra det med.

3 kommentarer. Lägg till mixen ...

  1. hahaha, förlåt om det tidigare \ kommentaren \. Jag är naturligtvis inte dator kunniga. Jag är en äldre asiatiska amerikanska koreanska härkomst och bara kom över den här bloggen. Margaret, tack för att skriva här. Det som slog mig är förvirrad invandrar handlingen att ha fest i Templet. Ohhh, vad en fantastisk historia för en film som skulle göra. . . inte respektlöshet din mormor. Men vem skulle de kasta för de delar? Jag är säker på att de skulle alla vara kaukasiska. So sad. Vi Koreaner är roliga människor tycker du inte? Åh, och du har visat, vi är roligt också.

  2. Jag älskar hur du ser. Och sättet du berättar sanningar! XOXO ses i Cleveland den 10/5/12 !!

Lämna ett svar